Reklama
  • Środa, 11 stycznia (14:05)

    Calzone z grzybami leśnymi

Calzone to pizza w kształcie pieroga z różnorodnym nadzieniem. Od zwykłej wersji włoskiego przysmaku różni się jeszcze ilością warzyw lub mięsa.

Składniki na 2 porcje: 30 dag świeżych grzybów, cebula, ząbek czosnku, 25 dag podsmażonego szpinaku w liściach, 20 dag całych pomidorów z puszki, 4 łyżki oleju słonecznikowego, sól, pieprz, płat schłodzonego ciasta na pizzę, 2 łyżki oliwy, 10 dag sera mozzarella, natka pietruszki.

Reklama

Na patelni rozgrzej olej i zeszklij na nim posiekaną cebulę oraz pokrojony w plasterki czosnek. Dołóż oczyszczone kawałki grzybów i pomidorów. Całość dopraw solą, pieprzem i duś razem przez 20 minut. Dziesięć minut przed końcem wymieszaj składniki ze szpinakiem.

Ciasto przekrój na pół i posmaruj oliwą. Na połowie każdego płatu rozłóż nadzienie i posyp startą na tarce połową mozzarelli. Drugą połową spodu (bez nadzienia) przykryj część z nadzieniem. Brzegi dokładnie dociśnij do siebie za pomocą widelca.

Przygotowane calzone przełóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Posmaruj oliwą i posyp resztą startej mozzarelli. Wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz przez 20 minut w temperaturze 210ºC. Przed podaniem posyp posiekaną natką pietruszki.

Na żywo

Zobacz również

  • Składniki dla 4 osób. Ciasto: 3 dag drożdży • łyżka oleju • szklanka mąki Sos: 3 pomidory • oregano • bazylia • czosnek • olej. Farsz: 2 jajka • czerwona cebula • 30 dag szpinaku • ząbek czosnku... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.