Reklama
  • Wtorek, 10 stycznia (15:05)

    Kolorowa włoska pizza

Składniki na 4 porcje. Ciasto: • 3 szklanki mąki (typ 0) • 2 dag drożdży • 1/4 l ciepłej wody • 1/4 szkl. oliwy • pół łyżeczki soli • szczypta cukru. Dodatki: • kilka: pieczarek, pomidorków koktajlowych, plasterków salami, oliwek • kulka mozzarelli • przecier pomidorowy • sól • zioła prowansalskie.

1. Drożdże rozpuść w ciepłej wodzie. Dolej do przesianej przez sito mąki. Dodaj sól oraz cukier i wymieszaj razem z oliwą.

Reklama

2. Ciasto dokładnie wyrób, po czym uformuj placek, rozpłaszcz go i rozciągnij na natłuszczonej blaszce do pizzy i odstaw w ciepłe miejsce na pół godziny.

3. Około 1/3 szklanki przecieru pomidorowego wymieszaj z solą i ziołami prowansalskimi (możesz dodać odrobinę cukru i oliwy).

4. Posmaruj sosem wyrośnięte ciasto i posyp je startą na tarce mozzarellą. Na wierzchu rozłóż oczyszczone pokrojone w plastry pieczarki, pomidorki koktajlowe, salami i czarne oliwki.

5. Tak przygotowaną pizzę wstaw do piekarnika rozgrzanego do 220°C. Piecz około 20 minut.

6. Gotową potrawę możesz udekorować listkami bazylii.

Kurier TV

Zobacz również

  • Składniki na 4 porcje. Ciasto: • 1,5 szkl. mąki • pół szkl. wody • 3 dag drożdży • łyżeczka cukru • szczypta soli • 3 łyżki oleju. Sos: • przecier pomidorowy • po szczypcie soli, pieprzu i cukru.... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.