Reklama
  • Poniedziałek, 11 stycznia (13:05)

    Minipizzerinki w trzech smakach

Składniki na 12 porcji: 1 op. (50 dag) gotowej mieszanki na pizzę, 4 duże kulki sera mozzarella, 3 średnie pomidory, 10 dag wędzonego łososia, 1/2 pęczka szczypiorku, po 2 gałązki rozmarynu i tymianku, 3 łyżki bazyliowego pesto, sól morska, sok wyciśnięty z 1/2 cytryny, mąka do posypania stolnicy.

Reklama

1. Mieszankę na ciasto wsyp do miski, wlej ciepłą wodę (zalecaną ilość znajdziesz na opakowaniu). Wymieszaj mikserem z końcówkami w kształcie haków. Przenieś na oprószoną mąką stolnicę i wyrób gładkie elastyczne ciasto. Pozostaw przykryte ściereczką na 30 min.

Po tym czasie ponownie wyrób, uformuj trzy rulony i każdy pokrój na 12 plastrów. Lep z nich w dłoniach kulki, a następnie spłaszczaj, by powstały placuszki.

2. Zioła opłucz, osusz. Szczypiorek posiekaj. Pozostałe gałązki podziel na mniejsze kawałeczki. 12 placków ułóż na blasze przykrytej pergaminem. Posyp solą morską, obłóż ziołami. Piecz 20 min w 200 st.

3. Ser mozzarella osącz z zalewy, pokrój na 24 plasterki. Po plasterku ułóż na 12 surowych krążkach. Piecz 20 min w 200 st. Na gotowych pizzerinkach rozłóż kawałki łososia, skrop je sokiem z cytryny i posyp szczypiorkiem.

Pomidory pokrój na 12 plas terków. Ułóż je na pozostałych placuszkach. Posmaruj pesto i poprzykrywaj resztą mozzarelli. Piecz tak jak poprzednie.

Tekst pochodzi z magazynu

Tina
Więcej na temat:trzech

Zobacz również

  • Składniki dla 4 osób. Ciasto: 3 dag drożdży • szklanka letniej wody • łyżka oleju • 2 szklanki mąki • sól. Sos: 150 ml śmietany • 20 dag sera gouda • ząbek czosnku • oregano • cebula • olej • sól •... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.