Reklama
  • Środa, 27 kwietnia 2016 (13:00)

    Pizza farmerska z sadzonym jajkiem

Składniki na 4 porcje: 25 dag mąki, 1/2 łyżeczki cukru, 1 dag świeżych drożdży, 3 łyżki oliwy, 6 gałązek tymianku, 1 puszka pomidorów bez skórki, 1 łyżka koncentratu pomidorowego, 4 dymki, 20 dag mozzarelli, 10 dag mrożonego zielonego groszku, 2 jajka, 3 gałązki bazylii, sól, pieprz, słodka papryka w proszku

1. Drożdże rozetrzyj z cukrem, odrobiną ciepłej wody i 2 łyżkami mąki. Zaczyn odstaw na 15 minut. Resztę mąki przesiej do miseczki, wsyp łyżeczkę soli. Wlej zaczyn i oliwę. Zagnieść ciasto. Odstaw w ciepłe miejsce na 40 minut. Pomidory zmiksuj. Wymieszaj z koncentratem. Przypraw solą, pieprzem i sło dką papryką. Tymianek posiekaj, połowę domieszaj do sosu.

2. Ciasto ponownie zagnieć, podziel na 2 porcje, rozwałkuj. Placki ułóż na blasze przykrytej pergaminem. Posmaruj sosem. Wstaw na 10 minut do piekarnika rozgrzanego do temp. 200 st. Potem pizze wyjmij, obłóż groszkiem, posiekanymi dymkami i mozzarellą pokrojoną w plasterki. Na każdy placek wbij jajko. Posyp resztą tymianku. Piecz jeszcze 10-12 minut. Udekoruj listkami bazylii.

Reklama

Tekst pochodzi z magazynu

Tina
Więcej na temat:pizza | pizzy | jaja

Zobacz również

  • Składniki: 35 dag mąki, 3 dag drożdży , sól, oliwa, kilka łyżek pasty pomidorowej , 2 fileciki anchois, 2 ząbki czosnku, oregano, 8 plasterków szynki drobiowej, 10 dag moz zarelli, 2 pomidory,... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.