Reklama
  • Środa, 8 marca (15:00)

    Pizza neapolitańska z szynką drobiową

Składniki: 35 dag mąki, 3 dag drożdży , sól, oliwa, kilka łyżek pasty pomidorowej , 2 fileciki anchois, 2 ząbki czosnku, oregano, 8 plasterków szynki drobiowej, 10 dag moz zarelli, 2 pomidory, cebula, papryka, 2 łyżki oliwek, łyżka kaparów, bazylia, pieprz.

Reklama

Drożdże rozpuść w pół szklance ciepłej wody. Do miski przesiej mąkę, dodaj rozpuszczone drożdże i szczyptę soli. Wymieszaj. Dolej jeszcze pół szklanki letniej wody i wyrób gładkie ciasto. Odstaw je w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

Przed wyłożeniem ciasta na blachę, zagnieć je jeszcze raz. Formę o średnicy 30 cm wysmaruj oliwą i wyłóż ją ciastem.

Pastę pomidorową wymieszaj z filecikami anchois, rozgniecionym czosnkiem i szczyptą oregano. Pastą posmaruj ciasto i rozłóż plasterki szynki drobiowej.

Mozzarellę, pomidory i obraną cebulę pokrój na plasterki, ułóż na wierzchu pizzy. Posyp paseczkami papryki, oliwkami, kaparami i bazylią. Dopraw oregano, solą i pieprzem. Skrop oliwą i wstaw do piekarnika. Piecz w temp. 180°C przez 20 minut.

Na żywo

Zobacz również

  • Składniki na 4 porcje. Ciasto: • 3 szklanki mąki (typ 0) • 2 dag drożdży • 1/4 l ciepłej wody • 1/4 szkl. oliwy • pół łyżeczki soli • szczypta cukru. Dodatki: • kilka: pieczarek, pomidorków... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.