Reklama
  • Piątek, 8 stycznia (15:00)

    Pizza włoska dla twardzieli

Ciasto na pizzę: 340 g mąki • 1 opakowanie drożdży suszonych • 2 łyżki oliwy • 1 łyżeczka cukru 1 łyżeczka soli • 200 ml ciepłej wody Otrzymamy 500 g ciasta, czyli porcję na 2 pizze. Jeśli chcesz zrobić 2 pizze, pomnóż ilość dodatków przez dwa, jeśli nie, zamroź połowę ciasta. Później wystarczy je odmrozić dzień przed pieczeniem. 250 g ciasta, czyli połowę kulki, którą otrzymałeś • 400 g przecieru pomidorowego 125 g mozzarelli • 6 plastrów kindziuka lub innej wędliny • 150 g pomidorów koktajlowych przekrojonych na pół • 1 posiekana cebula • 2 posiekane ząbki czosnku • sos tabasco • 30 g tartego parmezanu lub innego twardego sera • 40 ml Ramy Smaż jak szef kuchni – wariant z oliwą z oliwek • sól i pieprz

1. 250 g mąki z cukrem przesyp do miski. Z jednej strony wsyp sól, z drugiej drożdże. Dodaj oliwę, 200 ml ciepłej wody i resztę mąki. Ugniataj ciasto przez 15 minut ręcznie lub przez 5-6 minut mikserem. Ciasto nie może się kleić ani do rąk, ani do robota.

Reklama

2. Weź miskę, wysyp mąką, włóż kulkę ciasta. Przykryj ciasto suchą ściereczką i odstaw na godzinę. Po godzinie ugnieć ciasto jeszcze raz. Zrób kulkę i włóż do lodówki do czasu jej użycia. (Jeśli połowę ciasta zamrażasz, to podziel je na pół przed wyrośnięciem i włóż do zamrażalnika).

3.Na patelni rozgrzej Ramę Smaż jak szef kuchni, poczekaj, aż z tłuszczu znikną bąbelki – to znak, że uzyskał odpowiednią temperaturę do smażenia.

4. Dodaj cebulę, czosnek i smaż całość 3 minuty, dodaj przecier, tabasco, sól i pieprz, zmniejsz ogień i zredukuj sos w ciągu 15 minut. Piekarnik rozgrzej do 210°C.

5. Rozwałkuj ciasto na pizzę, rozłóż je na blaszce od piekarnika na papierze pergaminowym, rozprowadź na pizzy ostry sos pomidorowy, posyp porwaną mozzarellą, połóż pomidory i włóż do piekarnika na 20 minut.

6. Wyciągnij pizzę: połóż pokrojone na pół plastry kindziuka, posyp parmezanem, polej kroplami oliwy i włóż pizzę do piekarnika jeszcze na 5 minut. Wyjmij z piekarnika i dodaj bazylię.

Czas przygotowania: 20 minut. Czas odstawienia ciasta: 1 godzina. Czas pieczenia: 40 minut.

Dobry Tydzień
Więcej na temat:pizza | ciasto | RAM | pizzy | ciasta | ciasto na pizzę

Zobacz również

  • Składniki: 3 szkl. mąki, 5 dag drożdży, 4 łyżki oliwy, 1 łyżeczka cukru, sól, pieprz, 2 łyżki przecieru pomidorowego, bazylia, 1-2 ząbki czosnku, 1 kg pomidorów, 30 dag mozzarelli. więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.