Reklama
  • Poniedziałek, 7 marca 2016 (08:01)

    Pizza z nutką pikanterii

Składniki: • 25 dag mąki pszennej typ 0 • 150 ml ciepłej wody • 7 g suchych drożdży • sól • oliwa; • pół szklanki przecieru pomidorowego • cukier • pieprz • kilka plastrów pepperoni • czuszka • pomidor • oliwki • parmezan • rukola

1. Do wody wsyp drożdże, poczekaj, aż się rozpuszczą, wymieszaj i odstaw.

2. W tym czasie przesiej przez sito mąkę (musi się napowietrzyć). Dosyp sól i wlej oliwę. Połącz składniki z drożdżowym rozczynem, wymieszaj i zagnieć. Ulep kulę, oprósz ją mąką i odstaw na godzinę w ciepłe miejsce.

Reklama

3. Wyrośnięte ciasto rozgnieć palcami i nadaj kształt serca. Posmaruj je przecierem pomidorowym z solą, pieprzem, cukrem i oliwą. Następnie posyp startym parmezanem, rozłóż pepperoni oraz posiekane oliwki z czuszką.

4. Wstaw pizzę do piekarnika rozgrzanego do 250°C i piecz 12 minut. Gotową obłóż rukolą.

Czas: 60 min. 1 porcja = 360 kcal.

Kurier TV
Więcej na temat:pizza | pizzy

Zobacz również

  • Składniki dla 4 osób: opakowanie ciasta francuskiego • 30 dag mięsa mielonego wołowo-wieprzowego • 10 dag żółtego sera • cebula • pół szklanki pikantnego ketchupu • olej • oregano • sól • pieprz. więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.