Reklama
  • Środa, 19 kwietnia (11:00)

    Pizza z szynką i pomidorami

Skład na 6 porcji: ● 400 g mąki ● 42 g świeżych drożdży ● 6 łyżek oliwy z oliwek ● 3 średniej wielkości pomidory ● 2 ząbki czosnku ● 500 g pieczarek ● łyżka mieszanki włoskich ziół do pizzy ● 300 g sera mozzarella ● 450 ml sosu pomidorowego ● 120 g szynki w plastrach ● sól, cukier

Czas przygotowania 90 minut. Cena porcji ok. 2,80 zł.

Reklama

Wartość odżywcza porcji 590 kcal Białko 34 g/Tłuszcz 28 g/Węglowodany 55 g

1. Drożdże rozpuszczamy w 250 ml letniej wody z 3 łyżkami oliwy z oliwek i szczyptą cukru. Mąkę przesiewamy, dodajemy 1/2 łyżeczki soli, odrobinę cukru, rozpuszczone drożdże, miksujemy. Ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na ok. 50 minut, żeby urosło.

2. Pieczarki krótko płuczemy, osuszamy i przekrawamy na pół. Obrany czosnek przeciskamy przez praskę. Na patelni rozgrzewamy oliwę, dodajemy czosnek, pieczarki, zioła, doprawiamy solą i smażymy ok. 10 minut. Pomidory kroimy w plastry. Ser mozzarella ścieramy na tarce.

3. Ciasto zagniatamy i rozwałkowujemy na prostokąt. Przekładamy na posmarowaną oliwą blachę. Całą powierzchnię smarujemy pomidorowym sosem i układamy plastry pomidora, szynki i pieczarki. Posypujemy tartym serem. Blachę umieszczamy na dole piekarnika i pieczemy 25–30 minut w 225ºC.

Zobacz również

  • Składniki: 35 dag mąki, 3 dag drożdży , sól, oliwa, kilka łyżek pasty pomidorowej , 2 fileciki anchois, 2 ząbki czosnku, oregano, 8 plasterków szynki drobiowej, 10 dag moz zarelli, 2 pomidory,... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.