Reklama
  • Wtorek, 5 stycznia (08:05)

    Pizza ze szpinakiem

Skład na 6 porcji: ● Ciasto: 2,5 szklanki mąki, 1 jajko, 1/2 szklanki wody, 20 g drożdży, 4 łyżki oleju, po szczypcie soli i cukru. Farsz: 1 opakowanie mrożonego szpinaku, 1 łyżeczka vegety, sól, pieprz, czosnek granulowany, ostra papryka mielona do smaku, 1 łyżka masła, 2 cebule, 2 pomidory,1 puszka kukurydzy, 1 łyżka oleju.

Drożdże ucieram z łyżką letniej wody, odstawiam w ciepłe miejsce. Pozostałe składniki ciasta wkładam do miski, dodaję wyrośnięty zaczyn drożdżowy i wyrabiam gładkie ciasto. Odstawiam na pół godziny do wyrośnięcia.

Reklama

Na patelni rozgrzewam masło, wrzucam szpinak. Smażę, aż cała woda odparuje. Doprawiam vegetą, solą, pieprzem i czosnkiem. Cebulę kroję w krążki, przesmażam na małej ilości oleju, doprawiam solą i ostrą papryką.

Natłuszczoną blachę wyklejam ciastem, smaruję je szpinakiem, na którym układam cebulę i pokrojone pomidory. Posypuję kukurydzą. Piekę około 20 minut w 180ºC.

Czas przygotowania 65 minut. Cena porcji około 1,20 zł

Paweł Jaworski, Świecie

Rewia
Więcej na temat:pizza | ciasto | ciasta | szpinak | szpinak

Zobacz również

  • Mąka, drożdże i trochę oliwy. Co jeszcze? Nasz przepis oraz czas. Tyle wystarczy, by zrobić idealny spód do pizzy. Reszta, to znaczy dodatki oraz sos, zależą już tylko od ciebie! Krok 1.... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.