Reklama
  • Wtorek, 5 stycznia (08:05)

    Pizza ze szpinakiem

Skład na 6 porcji: ● Ciasto: 2,5 szklanki mąki, 1 jajko, 1/2 szklanki wody, 20 g drożdży, 4 łyżki oleju, po szczypcie soli i cukru. Farsz: 1 opakowanie mrożonego szpinaku, 1 łyżeczka vegety, sól, pieprz, czosnek granulowany, ostra papryka mielona do smaku, 1 łyżka masła, 2 cebule, 2 pomidory,1 puszka kukurydzy, 1 łyżka oleju.

Drożdże ucieram z łyżką letniej wody, odstawiam w ciepłe miejsce. Pozostałe składniki ciasta wkładam do miski, dodaję wyrośnięty zaczyn drożdżowy i wyrabiam gładkie ciasto. Odstawiam na pół godziny do wyrośnięcia.

Reklama

Na patelni rozgrzewam masło, wrzucam szpinak. Smażę, aż cała woda odparuje. Doprawiam vegetą, solą, pieprzem i czosnkiem. Cebulę kroję w krążki, przesmażam na małej ilości oleju, doprawiam solą i ostrą papryką.

Natłuszczoną blachę wyklejam ciastem, smaruję je szpinakiem, na którym układam cebulę i pokrojone pomidory. Posypuję kukurydzą. Piekę około 20 minut w 180ºC.

Czas przygotowania 65 minut. Cena porcji około 1,20 zł

Paweł Jaworski, Świecie

Rewia
Więcej na temat:pizza | ciasto | ciasta | szpinak | szpinak

Zobacz również

  • 60 dag mąki, ok. 200 ml ciepłej wody, 3 dag drożdży, 2 łyżeczki cukru, 6 łyżek oleju, 20 dag salami w plasterkach, 8 pomidorków, 1 por, 6-8 pieczarek, 200 ml keczupu z chili, 20 dag startego... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.