Reklama
  • Środa, 27 kwietnia 2016 (13:00)

    Słodko-ostra pizza z kurczakiem

Składniki na 4 porcje : 1 bochenek chlebka pita (o śr. ok. 15 cm), 2 ząbki czosnku, ciemny sos sojowy, 200 ml gęstego keczupu, 50 dag filetu z wędzonego kurczka, 4 plasterki ananasa z puszki, 6−8 łyżek zalewy z ananasów, 20 dag kremowego twarożku, 5 dag kwaśnej śmietany, sól, pieprz, chili w proszku, garść kiełków sojowych, kolendra oraz curry do posypania

1. Bochenek rozetnij na 2 spody. Ułóż je na blasze przykrytej pergaminem. Filet pokrój w plasterki, a ananas na kawałeczki. Czosnek przeciśnij przez praskę, wymieszaj z keczupem. Domieszaj do niego zalewę z ananasów. Sos przypraw sosem sojowym, solą, pieprzem i chili w proszku.

Reklama

2. Spody posmaruj przygotowanym sosem. Obłóż plasterkami kurczaka oraz kawałeczkami ananasa. Posyp kiełkami sojowymi. Twarożek utrzyj ze śmietaną. Przypraw do smaku solą oraz pieprzem. Posmaruj nim wierzchy obu pizz. Wstaw do piekarnika rozgrzanego od temp. 220 st. Piecz przez 15-20 minut.

3. Przed podaniem posyp listkami kolendry. Wierzchy pizz lekko oprósz curry.

Tekst pochodzi z magazynu

Tina
Więcej na temat:pizza

Zobacz również

  • Składniki: • 2 płaty ciasta francuskiego • szklanka sosu pomidorowego • 200 g tartej mozzarelli • suszone lub świeże zioła do posypania • 1 jajko roztrzepane z 1 łyżką wody (do posmarowania) więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.