Reklama
  • Środa, 18 stycznia (14:00)

    Wiejska pizza z ogórkami kiszonymi

Składniki na 4 porcje. Ciasto: • 1,5 szkl. mąki • pół szkl. wody • 3 dag drożdży • łyżeczka cukru • szczypta soli • 3 łyżki oleju. Sos: • przecier pomidorowy • po szczypcie soli, pieprzu i cukru. Dodatki: • 3 ogórki kiszone • cebula • po 10 dag szynki i kiełbasy • 20 dag sera żółtego • olej.

1. Drożdże namocz i rozpuść w 1/4 szklanki ciepłej wody z cukrem oraz łyżką mleka. Odstaw na godzinę w ciepłe miejsce i poczekaj, aż podrosną. Po tym czasie dodaj pozostałe składniki ciasta do rozczynu i dokładnie wymieszaj. Wyrób ciasto, a następnie je rozwałkuj i rozłóż na blaszce do pizzy.

Reklama

2. Około 2-3 łyżki przecieru pomidorowego dopraw odrobiną soli, pieprzu i cukru. Posmaruj sosem blat pizzy.

3. Na rozgrzanym oleju zeszklij posiekaną cebulę oraz drobno pokrojoną szynkę i kiełbasę.

4. Rozłóż składniki na cieście razem z pociętymi w kosteczkę ogórkami kiszonymi. Całość obficie posyp startym żółtym serem.

5. Piekarnik rozgrzej do 220°C. Wstaw pizzę na środkową półkę z grzaniem góra-dół i piecz około 15-20 minut.

Kurier TV

Zobacz również

  • Składniki: • 2 płaty ciasta francuskiego • szklanka sosu pomidorowego • 200 g tartej mozzarelli • suszone lub świeże zioła do posypania • 1 jajko roztrzepane z 1 łyżką wody (do posmarowania) więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.