Reklama
  • Wtorek, 22 marca 2016 (08:05)

    Wytrawna pizza z gruszką

Składniki na 4 porcje. Ciasto: ● 1,5 szklanki mąki ● 100 ml wody ● 2,5 dag drożdży ● 1,5 łyżki oleju ● sól ● cukier ● suszona bazylia. Dodatki: ● 2 gruszki ● 10 dag sera brie ● łyżeczka marscarpone ● 2 łyżeczki śmietany 18% ● łyżka miodu ● garść orzechów włoskich ● pół wędzonej makreli ● 150 ml białego wina ● 5 dag cukru.

❶ Obrane gruszki podgotuj w wodzie z winem i cukrem. Ostudzone pokrój w plastry.

❷ Składniki na ciasto wymieszaj, zagnieć i odstaw na godzinę. Wyrośnięte rozwałkuj na placek.

Reklama

❸ Rozłóż na nim 2/3 sera brie wymieszanego z marscarpone, śmietaną, płynnym miodem oraz bazylią. Następnie nałóż gruszki, drobne kawałki makreli oraz orzechy i resztę masy serowej.

❹ Piecz 25 minut w 200°C.

Czas przygotowania: 60 min Ilość kalorii na 1 porcję: 370 Stopień trudności: średnie

Telemax
Więcej na temat:gruszki | pizza

Zobacz również

  • Calzone to pizza w kształcie pieroga z różnorodnym nadzieniem. Od zwykłej wersji włoskiego przysmaku różni się jeszcze ilością warzyw lub mięsa. więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.